Özel karakterler HTML ile sayfa tasarlarken kullandığımız karakterler ile klavyede olmayan karakterlerdir. Bu karakterlerin gösterimini yazarak yapmamız sorunlara neden olabilir. Mesela sayfa içerisinde < ( küçüktür ) karakterini göstermek isteyelim. Bu karakteri olduğu gibi yazdığımızda browser bir tagın başlangıcı gibi davranabilir. Buda sayfanın düzgün görüntülenmesini engelleyecektir.
Browserlerin yeni sürümleri bu gibi konularda esnek davransada yinede hatalar oluşabilmektedir. Ayrıca klevyede olmayan bir işareti göstermek isteyelim. Mesela ¼ ( çeyrek ) karakterini göstermek isteyelim. Bu karakteri göstermenin en kolay yolu bu karakterin kodunun yazılmasıdır.
Özel karakterleri yazarken yapmamız gereken işlem sadece o karakterin kodunun yazılmasıdır. Kodların harf duyarlı ( büyük - küçük harf ayrımı ) olduğunu unutmayın. Şimdi yukarıda verdiğimiz iki karakteri nasıl göstereceğimizi görelim:
if(toplama < gelen) {
.....
Örneğimizde kısa bir javascript ifadesinin nasıl gösterileceğini görebilirsiniz. Burada < şeklindeki kod < ( küçüktür ) karakterinin kodudur. & karakteri tüm kodların başına gelerek bunun bir özel karakter olduğunu belirtir ve ayrıca özel karakter kodunun sonuna ; ( noktalı virgül ) gelmek zorundadır. Browser yukarıdaki kodu gördüğünde küçüktür işaretini gösterecektir. Bu ifadenin browser sayfasında görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
if(toplam < gelen) {
.....
Özel karakterleri iki şekilde gösterebilirsiniz. Bunlar karakterin kodunu yazmak veya karakterin rakam kodunu yazmak olabilir. Mesela & işaretinin kodu & ve rakamsal kodu ise # şeklindedir ve bazı karakterler için mesela diyez(#) kodu bulunmamaktadır. Özel karakterleri iki şekilde gösterebilirsiniz. Bunlar karakterin kodunu yazmak veya karakterin rakam kodunu yazmak olabilir. Mesela & işaretinin kodu & ve rakamsal kodu ise # şeklindedir ve bazı karakterler için ise kod bulunmamaktadır mesela diyez(#) karakterinde olduğu gibi.
Önemli birkaç özellik kodu bosluk işareti, < küçüktür işareti, > büyüktür işareti, & & işareti. Tüm karakterlerin kodlarını bir sonraki sayfada bulabilirsiniz.
Birden fazla boşluk yazdırmak
Html yapısı gereği birden fazla boşluğu tek boşluk olarak kabul eder. Mesela aşağıdaki ifadelerin sonuçları aynı görünecektir.
<B>M e r h a b a</B>
<B>M e r h a b a</B>
Eğer harler arasında birden fazla boşluk kullanmak istiyorsanız boşluk karakterini kullanabilirsiniz. Tabii ki bu karakterin kodunu kullanmanız gerekmektedir. Yani . İlk ifadedeki yapılmak istenen işlemi gerçekleştirmek için
<B> M e r h a b a </B>
şeklinde bir ifade kullanabiliriz. Bu işlem ile harfler arasına ikişer boşluk yerleştirmiş oluruz.
Ayrıca birden fazla peşpeşe paragraf yerleştirmek istersek
<P><P><P>
şeklindeki bir ifade sonuç vermeyecektir. Bu nedenle her paragrafa bir boşluk karakteri yerleştirerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
<P> <P> <P>