Bir çok fotoğraftan oluşan yarım daire şeklindeki bir panoyu andıran, şu sıralar çok popüler olan bir çalışmayı en basit şekilde nasıl yapacağımıza bir göz atalım.
Aslında bir arkadaşım resmi gösterip nasıl yapabiliriz, diye sorunca nasıl yapılabileceğini gösterirken, ders halinde anlatmanın da iyi bir fikir olacağını düşündüm. İlla ki sitelerinde veya başka çalışmalarınızda bu tür bir kullanıma yer vermek isteyebilirsiniz.
Öncelikle Photoshop'ta 900x700 ebatında boş bir sayfa açıyorum. Bu çalışmada kullanmak istediğim resimleri sahneye aynı boyutlarda ve orantılı aralıklarla yerleştiriyorum. Bu düzenleme esnasında üst kısımdaki Align (Hizalama) panelini kullanabilirsiniz.
Layers panelinden bütün layerleri seçerek sağ tıklayıp Merge Layers diyorum. Bu işlem ayrı ayrı olan bütün layer'ları tek bir layer haline getirecektir.
Daha sonra layer seçili iken Edit > Transform > Warp seçiyoruz.
Resmin orta kısımlarında beliren noktaları içeri doğru çekiyoruz, üstten ve alttan aynı işlemleri yapıyoruz. Warp özelliği resimlerinizi boyutlandırırken orantılı olarak birden fazla köşeyi kullanarak boyutlandırmanızı sağlar.
Biraz daha düzenlemeler yapabilirsiniz. Eğer mümkün olursa bir daireyi referans alarak yaparsanız daha gerçekçi bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Farklı unsurlar da ekleyerek çalışmanızı zenginleştirebilirsiniz. Çok aşırı bir gerçekçiliği olmasa da en basit haliyle bu şekilde bir çalışma ortaya çıktı. En azından mantığını anlamanıza yardımcı olacağını düşünüyorum.